Kategorier
Nyhed

Hvorfor smager kaffen, som den gør?

Hvorfor smager kaffen, som den gør?

Kaffe er ikke bare kaffe. Hvilke bønner man bruger, hvordan de behandles og ristes, og hvordan kaffen i sidste ende laves, spiller alle en afgørende rolle for, hvilken oplevelse man får, når man tager sig en slurk af danskernes foretrukne kaffe.

Herunder giver vi et indblik i noget af det, som afgør, hvordan du får den bedste smagsoplevelse ud af din kaffe.

Kaffesmag

Kaffesorter & smag

Af kaffesorter finder der ca. 60 forskellige varianter, mens de to kaffesorter, som er repræsentere den absolutte største del på over 98 % af det samlede verdensmarked er Arabica og Robusta. Herudover findes typer som Excelsa, Liberia og Kona, men det er meget lokale kaffetyper, der stort set ikke bliver drukket uden for de lokale produktionsområder, hvor disse særlige kaffebønner vokser.

Nogle kaffeproducenter vælger at blande hele kaffebønner af forskellige sorter og fra forskellige Egne for at lave en blend. Årsagerne er mange men primært for at lave en helt særlig smag eller få en syrlige eller mere kraftig nuance.

Arabica kaffebønner

Kaffebønner er en frugt der kommer fra et træ, som går under det botaniske navn ”Ægte Kaffe” og stammer fra Etiopien.

Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste, da sorten er mere sårbar over for sygdomme, parasitter og insektangreb.

Arabica udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.

Robusta kaffebønner

Robusta er en mere hårdfør kaffetype, som kan dyrkes helt ned i de kølige lavlandsområder. Bønnernes smag er bitter og kraftig, hvilket også har en væsentlig betydning for prisen, som er lavere end Arabica.

Robusta findes i flere varianter og kvaliteter, som hver især har sin særlige smag og karakter. Smagen afhænger af forholdet mellem art, klima, vækstforhold på plantagen, jordbund samt forarbejdningen af kaffen.

25% af verdens kaffeproduktion

På grund af dens hårdføre natur indeholder sorten en stor modstandskraft over for sygdomme og har generelt en større tolerance i forhold til levested.

Derfor dyrkes Robusta stadig flere steder. I dag er op mod 25 % af verdens kaffeproduktion Robusta-kaffe. Den dyrkes hovedsageligt i Vietnam, Indonesien og flere lavtliggende afrikanske lande.

Populær i Italien

På grund af sin kraftige smag er Robusta meget populær i Italien, hvor den bruges til espresso-kaffe, der netop er kendetegnet ved at være kraftig og koncentreret i både smag og konsistens.

Robustaen bruges også til instant-kaffe eller som blandingskaffe sammen med Arabica for at opnå en kraftigere og balanceret smag.

Faktorer for kaffesmagen

Spørger du baristaen, der laver kaffen på en specialiseret kaffebar, vil han eller hun helt sikkert sige, at det nærmest er en videnskab at lave en god kop kaffe. Det kan måske virke overdrevet, men mange faktorer kan spille ind, hvis kaffen ikke smager, som den skal. Nedenstående er nogle af de vigtigste parametre:

  • Vandets temperatur
    • Vandet kan enten være for varmt eller koldt. Den optimale temperatur ligger imellem 92-96 grader.
    • En for høj temperatur kan resultere i at kaffen bliver brændt og giver en besk kaffe, mens en for lav temperatur ikke formår at udnytte kaffens aromastoffer optimalt.
      • Instant Kaffe’s temperatur ved blanding med varmt vand ligger på 80-92 grader.
      • Formalet kaffe og hele bønner’s temperatur ved brygning ligger på mellem 92-96 grader.
  • Forkert formalingsgrad i forhold til bryggemetoden
    • Formalingsgraden skal tilpasses den tid, “maskinen” bruger på at aflevere vandet. Jo længere tid, desto finere formalingsgrad.
  • Forkert kontakttid mellem vand og kaffe
    • Vandet løber for hurtigt eller for langsomt igennem kaffen. Et vandgennemløb på ca. 5 minutter er optimalt.
  • Forholdet mellem kaffemængde og maskinens kapacitet
    • Specielt i store kaffemaskiner er det vigtigt at tilberede mindst ¾ af maskinens kapacitet. Ellers bliver kontakttiden mellem kaffe og vand for kort.
  • Ujævn kaffemængde i filter
    • Hvis kaffen ligger skråt i filteret, opnår en del af kaffen ikke kontakt med vandet. Sørg derfor for at fordele kaffen jævnt i filteret.
  • Vandet fordeles ujævnt over kaffen
    • Sprayhovedet i kaffemaskinen kan være forstoppet – evt. pga. manglende rengøring.
  • Kaffen opbevares forkert
    • Opbevar kaffen i en lufttæt eller næsten lufttæt pose eller beholder.
    • Malet kaffe begynder at miste smag allerede efter 4-5 dage. I øvrigt tager kaffe smag fra andre madvarer.
  • Forkert dosering
    • Sørg for at kaffen brygges med den rette mængde kaffe i forhold til vand.
  • Rengøring er et must
    • Kaffemaskine, stempelkande m.m. skal være helt ren for at opnå den maksimale smag og aroma. Snavs kan nemt afsætte en dårlig smag i den færdigbryggede kaffe.

Vi tilbyder

  • Et bredt sortiment af kaffeautomater til virksomheder
  • Et bredt sortiment af vandautomater og koldtvandsløsninger
  • Professionelle espressomaskiner
  • Sodavandsautomater, Snackautomater & Vareautomater
  • Stort udvalg af automat produkter
  • Egne mærker som Hot'N Cold kaffe, Java Special, mm.​
  • Diverse tilbehør til automater

Hør om mulighederne

    Kafferistningen

    Kafferistningen er en af de allervigtigste faktorer for hvilken kaffesmag der ender i koppen. Grundlæggende findes der tre grader af ristning, selvom der i praksis er nuancer i ristnings-graden. I sidste ende handler det også om smag og smagspræferencer. Kaffe er ikke bare kaffe, og ristningen afhænger både af bønnens type og af hvilken smag, man som risteri gerne vil opnå.

    Lys kafferistning

    Lys ristning har en lysebrun kulør. Denne ristning er mild og giver en let smag, der også bliver beskrevet som syrlig.

    Historisk er det især Arabica-bønnen, der ristes på denne måde. Resultatet kan minde om farven på en tørret kanelstang. Det er især kaffebønner af høj kvalitet, der er lysristet, da man gerne vil undgå at brænde for meget smag væk.

    Mellem kafferistning

    Mellem ristning bruger man, når smagen skal være mere kraftig. Hvor man ved en lys ristning gerne vil fastholde flere af de oprindelige smagsnuancer, opnår man ved en mørk ristning en kraftig smag og aroma.

    En mellemristet kaffe placerer sig derfor i midten af de to yderpunkter.

    Mørk kafferistning

    Mørk ristning har ristet i længst tid eller ved højere temperatur og er mørkebrun i en grad, så den næsten ser sort ud. Overfladen kan se mere olieagtig og fedtet ud i forhold til mellemristningen. Mørkristet kaffe egner sig godt til espresso og andre kaffetyper, hvor man gerne vil have en kraftig smag.

    Hot'N Cold Kaffen

    I Hot'N Cold´s egne kaffeblandinger og de lækre blandinger fra Zoegas (Nestlé) bruger vi også den mørkristede kaffe, som en alternativ kaffe.

    Vi benytter en ekstra god kvalitet af Arabica bønner og mørkrister kaffen, hvor resultatet bliver at vi kan dosere vores kaffe væsentlig mindre end andre kaffevarianter der er mellemristede. Resultatet er nogle steder mellem 40-45 % mindre forbrug, hvilket giver en rigtig sund kaffeøkonomi.

    KONTAKT
    close slider

      Kontakt os

      Du kan ringe direkte til os på telefon: 70 22 04 47 eller Skrive dine kontaktoplysninger i formularen herunder - så tager vi kontakt til dig hurtigt muligt.